BLOG

Versierde kist voor oma

Ze was nog niet zo oud, ze wist dat ze niet meer beter zou worden. Dat bracht haar ertoe haar wensen voor haar uitvaart op papier te zetten en met haar man en kinderen te bespreken.
De kleinkinderen, variërend in leeftijd van 1 tot 14 jaar, hadden een heel goede band met oma.
Daarom had mevrouw gezegd dat ze het heel mooi zou vinden als de kleinkinderen de kist waarin ze begraven zou worden zouden beschilderen en versieren.
Het zal inmiddels bekend zijn dat het mijn passie is om kinderen zo goed mogelijk te betrekken bij een uitvaart. Dus ik werd wel blij van deze wens van mevrouw !
Hoe mooi is het ook, dat zij én haar man aan de kleinkinderen alle ruimte gaven om op deze manier actief betrokken te worden bij het afscheid van hun lieve oma.

Een paar dagen vóór de uitvaart bracht ik de populieren kist. Ongelakt zodat hij gemakkelijk beschilderd kon worden.
Op een zonnige middag hebben de kleinkinderen in de tuin de kist beschilderd. Een kleindochter vond dat ook wat glitters niet mochten ontbreken, dus die werden er ook opgeplakt. Het was een goede manier om de kinderen alvast wat vertrouwd te laten raken met een uitvaartkist.
Toen ik de dag erna kwam, liet een kleindochter mij de kist vol trots zien.
Ik heb haar daarna de binnenkant van de kist laten zien en uitgelegd dat dit het bedje was waar oma over een paar dagen zou worden ingelegd. Een zacht kussentje, een lakentje; net zoals een gewoon bed legde ik uit. Maar tóch anders, want oma wordt niet meer wakker. Dat is belangrijk om aan kinderen uit te leggen; oma slaapt niet, maar haar hartje is stuk waardoor ze nooit meer wakker wordt.
Het valt me iedere keer weer op hoe ontspannen kinderen met de dood omgaan als wij dat zélf ook doen !

Tekeningen en werkjes van strijkkralen werden eerst bij oma op bed gelegd en later in de kist.
Later op de begraafplaats legden alle kleinkinderen en kinderen een bloem op de kist van oma. De felgekleurde bloemen kleurden mooi bij de versieringen.
Het was een heel persoonlijk en warm afscheid, waarbij de kleinkinderen helemaal betrokken waren. Ik was dankbaar dat ik weer van zoveel liefde getuige mocht zijn.

(foto’s zijn met toestemming van de familie geplaatst)

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services