BLOG

Uit handen gegeven

De mantelzorger van een oude mevrouw belt mij. Mevrouw is thuisgekomen uit het ziekenhuis maar voelt de noodzaak om voorbereidingen te treffen voor haar uitvaart en wil met mij daarover spreken. Mevrouw heeft geen kinderen en familie woont verder weg.
Als ik een dergelijke vraag krijg, probeer ik altijd zo snel mogelijk een bezoek te brengen.
En dit keer bleek dat ook weer goed te zijn. De volgende dag zit ik naast haar bed, haar mantelzorger naast me. Omdat mevrouw behoorlijk doof is, zit ik dichtbij haar zodat ze me kan verstaan. Op haar aanwijzingen haalt haar mantelzorger een tas uit de kast, die vol zit met belangrijke papieren en kleine geschreven briefjes van haar.
Mevrouw weet heel goed wat zij wil, maar ook wat zij níet wil. We spreken alles door en we stellen de tekst op voor haar rouwkaart.
De volgende morgen heb ik alles uitgewerkt op papier, zodat mevrouw dit kan tekenen. Ze machtigt mij om alles te gaan regelen als ze is overleden, haar testamentair executeur wordt hiervan op de hoogte gesteld. Mevrouw zoekt als laatste nog een rouwkaart uit.
Ze is zó opgelucht dat alles nu is geregeld! “Ik zag er zo tegenop en had het al zo lang uitgesteld, maar u bent zo lief en ik vind het zo fijn dat u alles gaat regelen. Maar, ik hoop dat ik weer opknap na deze antibiotica kuur hoor !”.
Hand in hand zitten wij zo bij elkaar.

Wat bijzonder om zóveel vertrouwen en liefde van deze mevrouw te mogen ontvangen ! Zo nemen we afscheid.
Twee dagen later belt de thuiszorg van mevrouw dat ze toch heel plotseling is overleden. Dit had ik niet verwacht, ik ben ervan onder de indruk. Misschien is nadat alles was besproken en last van mevrouw afgevallen en kon ze het leven letterlijk uit handen geven, wie zal het zeggen ?

Morgen gaan we haar naar haar laatste rustplaats brengen, op de wijze zoals zij het heeft gevraagd.
Op haar verzoek zal ik in de afscheidsbijeenkomst voorgaan, waarin het – ook op haar verzoek – zal gaan over zorgzame liefde.
Wat houd ik toch van mijn mooie werk !

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services