BLOG

Persoonlijk en betrokken

Soms denk ik weleens; hoe zorg ik ervoor dat families mijn begeleiding ook écht als persoonlijk en betrokken ervaren ?
Dan denk ik maar aan hoe ik zélf begeleid zou willen worden als ik met een overlijden was geconfronteerd.
Dat betekent dan voor mij als uitvaartverzorger dat ik óók op een kerstavond naar een zoon en dochter ga wiens moeder is overleden. Dat ik direct ná de jaarwisseling tijdens al het vuurwerk naar een buurdorp rijd omdat daar een vader is overleden. Natuurlijk kan ik regelen dat de laatste verzorging en opbaring wordt gedaan en zelf thuisblijven. Ik weet dat de verzorgers op een geweldige wijze hun werk doen, daar ligt het niet aan. Er zijn collega’s die dat op deze manier doen en de volgende ochtend/dag langskomen om alles door te spreken.
Maar zo kort na het overlijden is het goed om bij de familieleden te zijn, hen hun verhaal te laten doen. Wat te drinken erbij, of midden in de nacht samen aan een kop soep. Luisteren, een open hart voor de dingen die zij met mij delen. Nabestaanden als het nodig is wat uitleg geven over de laatste verzorging, het eventueel meehelpen hierbij, het opbaren en de keuzes die er zijn.
Dat eerste begin “zet de toon” voor het vervolg in die week.
Naast alle zakelijke dingen die besproken en door mij geregeld moeten worden, maak ik alle tijd om ook gewoon eens samen een kop koffie te drinken. En niet alleen maar over de zakelijke dingen met elkaar te praten en dan weer naar de volgende familie te rijden. Ik denk dat mensen het altijd aanvoelen als je haast hebt.

Heel bijzonder vind ik altijd het vertrouwen dat ik ontvang in de verhalen die worden gedeeld. Mooie, maar ook minder mooie dingen worden mij toevertrouwd. En juist dát zorgt er weer voor dat ik de onuitgesproken behoeftes beter kan aanvoelen. En (als dat aan de orde is) een afscheidsbijeenkomst kan leiden en daarbij de juiste woorden treffen.

Dan zal ik ongetwijfeld meer uren aan een familie besteden dan een collega-uitvaartverzorger. Maar voor mij is dit de enige manier waarop ik de begeleiding wil en kan doen.
En uit de ervaringen die families later weer delen op mijn website, blijkt dat dit een goede keuze is.

 

 

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services