BLOG

Nooit te klein !

In mijn ogen zijn kinderen nooit te klein om betrokken te worden bij een overlijden.
Het heeft me er zelfs toe gebracht zelf een herinneringsboek te schrijven voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In de aanloop naar de presentatie van dit boek, werk ik aan een  lezing over “kinderen en rouw”.
We kunnen immers nooit het sterven van een geliefd persoon weghouden bij onze kinderen.
Jíj hebt zelf verdriet, dat heeft natuurlijk zijn weerslag op je kinderen. En wat betekent het voor een kind als zijn of haar opa of oma overlijdt ? Of zelfs een eigen vader, moeder, broertje, zusje of klasgenootje ?
Ik heb mogen ervaren dat – als je zelf de kinderen hiervoor de ruimte geeft – kinderen heel onbevangen en puur met de dood omgaan.
We hoeven de dood niet als iets “engs” te zien, maar iets dat ook bij het leven hoort. Je hoeft je eigen verdriet niet verborgen te houden voor je kinderen.

In mijn werk betrek ik ook kinderen altijd zoveel mogelijk bij alles wat er gebeurt. Een kind mee laten kijken in de rouwbus als de kist voor opa wordt gebracht en opa in de kist wordt gelegd.
Vooral jongens blijken de grote rouwauto bijzonder interessant te vinden; ik laat ze samen met de chauffeur alles zien aan de binnenkant en als ze dat wilden reden ze in de rouwauto mee op weg naar de kerk. Stoer zeg, naast de chauffeur in zo’n grote auto !
Of die jongens, die hun eigen strandschep meenamen naar de begraafplaats. Om daar zélf zand op de kist te scheppen.
Dat kleine meisje, die de schroeven van de kist aan iedereen uitdeelde en mee hielp de kist naar de deur te rijden op de baar.

 

Zomaar wat voorbeelden. Maar als je later aan die kinderen vraagt wat ze zich herinneren, zijn het vaak díe dingen. Waardevolle herinneringen, die helpen in het verdriet en het gemis dat er natuurlijk ook is.
Bij het schrijven van mijn boek heb ik kinderen vragen gesteld over alles wat er gebeurde nadat er iemand was overleden. Prachtig om te lezen hoe zij terugkijken op alle gebeurtenissen. En door hen ernaar te vragen, geeft dit ook weer een kans om er samen over te praten. En dat is het allerbelangrijkst !

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services