BLOG

Loslaten en opladen

Ik las laatst de volgende tekst:

“Als je leeft voor wie je lief is,
als je alles geeft wat je kunt,
zorg dan dat je ook de tijd neemt
en jezelf hetzelfde gunt”.

Voor mij als uitvaartverzorger een wijze les.
Werk dat alles van je vraagt; 24 uur per dag beschikbaar, er zijn voor verdrietige families met alles wat daarbij hoort. Werk dat ik met hart en ziel doe en waarin in mijzelf voor 100% geef.

Maar het was tijd voor rust.
De afgelopen periode was intensief voor mij. Privé, maar ook zakelijk.
Een spannende oogoperatie bij mijn man, verbouwing van de badkamer, een vriend die onverwacht overleed. Het werk dat doorging en waarin ik er moest (maar ook wilde) zijn voor families.
Gelukkig heb ik een heel fijne collega die mij waarneemt tijdens vakanties.
Ik sprak met haar af dat ze me tijdens onze vakantie alleen op de hoogte zou stellen als er iemand kwam te overlijden die ik goed kende. Niet omdat ik het werk niet kan loslaten, maar omdat ik me dan persoonlijk betrokken voel. Ik vertrouwde de waarneming volledig aan haar toe.
Al aan het begin van de vakantie las ik in de groepsapp van onze straat, dat de moeder van een bijna-buurvrouw heel ziek was. Ik kon niet anders dan mijn meeleven betonen en even contact per app te hebben. Ook later, toen moeder was overleden, heb ik per app contact met haar gehad.

Natuurlijk ondertussen nadenkend over mijn professionele houding als uitvaartverzorger; “Moet ik dit niet loslaten en afstand nemen ? Het is tijd om zelf weer op te laden”.
Maar al nadenkend kwam ik tot de conclusie dat ik nu eenmaal zo ben als mens; me betrokken voelend bij mensen die ik goed ken. Ik kan niet anders dan op dat moment mijn meeleven te tonen maar tegelijkertijd professioneel afstand nemen, wetend dat mijn waarnemende collega deze familie met alle liefde en zorg zal omringen.

Zo was het goed; meeleven op afstand en zelf rust nemen en ontspanning zoeken.
We hadden een fijne vakantie en de accu kon weer worden opgeladen.
Want je kunt nu eenmaal niet voor anderen zorgen als je niet voor jezelf zorgt !

 

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services