BLOG

Kracht op het juiste moment

De afgelopen periode heb ik opnieuw mogen ervaren dat je vaak op het juiste moment kracht ontvangt.
Bij families die ik heb begeleid, maar ook persoonlijk.
In de voorbereiding voor een uitvaart vraag ik altijd aan familieleden of ze zelf ook willen spreken tijdens een afscheidsdienst of afscheidsbijeenkomst. “Ik zou het wel willen, maar ik denk niet dat ik het kan”, krijg ik dan regelmatig als antwoord.
Dat motiveert mij enorm om deze mensen zó te ondersteunen dat ze het aandurven te spreken. Ik bied ze aan dicht bij ze te blijven tijdens het spreken, zodat ik het altijd kan overnemen mocht het écht niet lukken. Een letterlijke én figuurlijke steun in de rug.
Nog nooit heb ik meegemaakt dat het spreken niet lukte en dat ik het moest overnemen. Het idee alleen al dat het mogelijk is, geeft hen vertrouwen en moed het te doen. Op het juiste moment ontvangen mensen kracht om dát te doen wat ze graag willen doen. Prachtig om te zien en geweldig om later te horen hoe trots zij zijn dat het hen is gelukt !
Ook als uitvaartverzorger krijg je kracht op het juiste moment.
Op de momenten waarop ik samen ben met de familie komen er bij mij ook best weleens tranen. Ik schaam me daar niet voor, ik ben iemand die (gelukkig) word geraakt door het verdriet van anderen. Hoe kan ik met droge ogen staan als kinderen de kist van hun vader moeten sluiten of als ouders afscheid moeten nemen van hun kind ?

Maar op de momenten waarop ik een uitvaart moet leiden ontvang ik ook op dát moment kracht om de dingen te doen die gedaan moeten worden.
Mijn collega Mirjam en ik ervaren het ook bij elkaar. als je zelf een uitvaart heb geleid waarbij je persoonlijk meer emotioneel betrokken bent, dan komen de emoties ná de uitvaart los. Zó fijn dat wij als collega’s elkaar dan even kunnen opvangen !
Ik heb geleerd niet bang te zijn voor eigen emoties én andermans emoties.
Omdat ik weet dat je kracht zult ontvangen op de momenten waarop je het extra nodig hebt.

(foto uitvaart in scène, Talitha Oosterom)

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services