BLOG

Je kunt niet altijd sterk zijn.

Een kort telefoontje veranderde de zonnige dag in één klap in een intens verdrietige dag.
Een goede vriend van mijn man en mij was plotseling overleden. In 1988 leerden we elkaar kennen omdat we (bijna) buren werden en al snel ontstond een vriendschapsband. We deelden lief en leed en waren elkaar tot steun.
Mij werd gevraagd of ik hen als uitvaartverzorger wilde helpen bij wat alles wat er nu op hen af kwam. Mijn hart zei direct “ja”, mijn verstand zei: “Hoe kan ik dit doen?”.

Maar zoals ik gewend ben te doen, volgde ik mijn hart en ben direct naar hen toe gegaan.
We hebben in elkaars armen gehuild, zijn kinderen, zijn vrouw en de andere familie die aanwezig was.
Door alle ontreddering heen moest ik als professional dingen gaan regelen. Terwijl ik dat deed, huilde mijn hart om de vragen die ik moest gaan stellen en de keuzes die moesten worden gemaakt. En eigenlijk bleef dat de hele week zo.
Ik kreeg kracht om mijn werk te doen, maar tegelijkertijd voelde het zó onwezenlijk om deze dingen te doen voor onze vriend. Soms dacht ik; “Ik word straks wakker en dan was het een heel slechte droom”. Verdrietig genoeg werd ik niet wakker uit die droom en bleek het harde werkelijkheid.

Gedurende deze week schakelde ik van werken als professional, naar  huilen en troosten als vriendin.
Mooie en indringende gesprekken hadden we, waarin ik soms zei: “Ik zeg dit als vriendin” of “Als uitvaartverzorger zou ik jullie adviseren om….”.
En het kon naast elkaar bestaan !
Met een lieve man, waarmee ik thuis het verdriet om onze vriend kon delen.
En met een lieve collega, die me op de achtergrond ondersteunde en bij de afscheidsdienst het welkomstwoord deed. Dát was voor mij net te moeilijk. En ik heb geleerd dat het als uitvaartverzorger ook een kracht is als je weet waar je kwetsbaarheid ligt en wat je wél en niet aankunt.

Zo kon en mocht ik er zijn deze week.

Dat ik bij het afscheid nemen aan het graf ook zélf moest huilen, zal niemand me kwalijk nemen hoop ik.
Dag lieve vriend; het was het laatste dat ik voor jou en de mensen om je heen kon doen en dat heb ik met heel mijn hart gedaan!

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services