BLOG

Corona

Afgelopen  week mocht ik weer eens ervaren wat corona met een gezin doet als er iemand is overleden.
Vader had een longaandoening en kreeg corona, waaraan hij overleed.
Zijn vrouw was ook besmet met het virus. Toch wilden ze graag dat vader thuis werd opgebaard. 
Dat kan natuurlijk wel gewoon, maar we moesten uiteraard voldoende maatregelen nemen. We hadden al besloten om de uitvaart zo laat mogelijk in de week te plannen, zodat mevrouw ook mee zou kunnen naar de uitvaart.

Het eerste gesprek hielden we bij een dochter thuis, terwijl mevrouw via videobellen met ons kon meepraten,  vergezeld van een dochter die beschermende kleding, handschoenen en een bril droeg. 
Het is niet fijn als je iemand alleen maar via een videoverbinding kunt spreken,  zeker niet bij zo’n eerste gesprek waarin allerlei beslissingen moeten worden genomen. Maar met een beetje geduld lukte het toch. Ze maakten samen een mooie rouwkaart.
De volgende dag kwam ik bij mevrouw thuis om meneer te controleren.  Ook ik kwam in via de serre in beschermende kleding binnen in de kamer en wat was mevrouw blij dat ze mij live kon spreken, van dichtbij en toch helemaal ingepakt. Ze vertelde hele verhalen over hun leven,  waar ze hadden gewoond,  over de kinderen en kleinkinderen.  Ze was zo blij dat ze met iemand over deze vreselijke situatie kon praten. 
Telkens als ik daar kwam in de loop van de week had ze weer een aanvulling een nog “een klein vraagje.” Samen konden we ingepakt in beschermende kleding toch een mooie warme uitvaart samenstellen.

Op de dag voor de uitvaart werd mevrouw negatief getest,  dus we hadden de goede beslissing genomen om de uitvaart zo lang mogelijk uit te stellen. Een dochter had mooie bloemstukken gemaakt en samen met mevrouw hadden we de kist gesloten.
Alles was extra heftig omdat we dit niet met het hele gezin konden doen. Iedereen stond in de serre of buiten. Wij waren maar met drieën binnen.  Op de dag van de uitvaart pakte ik me weer in.  Samen met mevrouw bracht ik haar man naar de rouwauto en we gingen naar de kerk. Ook daar hadden we mondkapjes op en handschoenen aan, maar dat hadden de meeste mensen.
Het werd een hele mooie uitvaartplechtigheid en daarna een begrafenis. Uiteindelijk werd deze heftige week toch heel mooi afgesloten.
Dankzij alle goede zorgen van de familie was het toch mogelijk om deze thuisopbaring goed te kunnen begeleiden.  

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services