BLOG

Allemaal familie

De vader van mijn schoonzus zou over niet al te lange tijd overlijden, vertelde mijn schoonzus mij.
“Mijn moeder en wij als kinderen zouden het heel fijn vinden als jij de uitvaartverzorging op je zou willen nemen” zei ze.
Ik ken haar ouders al zolang ik mijn schoonzus ken en dat is al best lang.
Al zoveel jaren hebben wij mooie momenten met elkaar gedeeld; we zagen elkaar op verjaardagen, huwelijken en doopdiensten…
Dus genoeg “lief” met elkaar gedeeld!
Maar het voelde voor mij heel bijzonder dat ik nu ook in het “leed” mocht delen. Het ontroerde mij dat zij mij met deze vraag benaderden.
Alhoewel haar ouders vér buiten mijn werkgebied wonen, heb ik besloten dat ik hen graag in deze verdrietige omstandigheden wilde begeleiden.

Wat een bijzondere week hebben wij met elkaar meegemaakt.
Om opeens in een heel andere rol met hen te spreken en met hen op te trekken.
Mijn (oudere) broer zei: “Ik vind het zo mooi om jou nu als uitvaartverzorger aan het werk te zien!”. Ik ben en blijf immers altijd zijn “zusje”. Natuurlijk bleef het persoonlijke op de voorgrond staan; we kenden elkaar immers zó goed. Extra mooi was het dat mij werd gevraagd de afscheidsdienst te leiden, deze hebben wij met elkaar samengesteld.
Toch zag ik er best een beetje tegenop om de uitvaartplechtigheid te leiden; ik was er nu natuurlijk ook heel persoonlijk bij betrokken! Het is dan onontkoombaar dat mijn eigen emoties er ook zijn, terwijl ik wel op een professionele wijze mijn taken moet kunnen doen.
En zou ik het allemaal wel doen op een manier die voor de familie goed was?

Het was een bijzonder mooie afscheidsdienst. Mijn schoonzus deelde heel persoonlijke herinneringen aan haar vader, mijn broer verzorgde de christelijke meditatie de kleindochters en kleinzoon vertelden over hun leven met opa.
We luisterden naar zelf uitgezochte liederen en muziek, kinderen brachten de kist zelf binnen en de kleinkinderen staken kaarsen aan.
En ik leidde de dienst in zijn geheel en verzorgde de plechtigheid op de begraafplaats.

Vol dankbaarheid en ontroering kijken wij met elkaar terug op deze week en de uitvaartplechtigheid.
Om elkaar zo opeens in een heel andere rol te zien; het was voor ons allemaal heel bijzonder. Het heeft onze band alleen maar versterkt!

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services