BLOG

Achter de schermen

De meeste mensen zien de uitvaartverzorger op de dag van de uitvaart. Dan sta je immers in “de spotlights” en daarop beoordelen mensen ook veelal je werk. “Mooi werk”, zeggen mensen dan wel tegen me.
Maar wist je dat dat maar een klein gedeelte is van al mijn bezigheden ?
Er gebeurt zóveel achter de schermen, al vanaf het moment dat een familie mij belt na een overlijden.
Deze week vroeg iemand het mij weer; “Mogen mensen jou dan ook ‘s nachts gewoon bellen ?”. Ja, dat mag inderdaad ! Als uitvaartverzorger ben je 24 uur per dag bereikbaar. Dus dat kan ook betekenen dat je ‘s nachts, ‘s avonds en in het weekend moet werken. En bijvoorbeeld plotseling moet regelen dat de overledene ‘s avonds nog in de kist wordt gelegd als de opbaring niet goed gaat en de kist gesloten moet worden.

Misschien mooi om eens een kijkje te geven in mijn werkzaamheden.
Na een bericht van overlijden moet ik direct mijn planning aanpassen en een afspraak maken met de familie.
De laatste verzorging regelen, samen met eventueel een overbrenging naar huis. Aanwezig zijn bij de verzorging en opbaring, samen met de familie bespreken wat de wensen zijn. Daarna de rouwkaart opstellen, laten drukken en ervoor zorgen dat deze tijdig op de post gaat.
De dagen daarna iedere dag de familie bezoeken, controleren of de opbaring naar wens gaat, en stap voor stap nog dingen bespreken met betrekking tot de uitvaart.

Achter de schermen moet er dan nog zoveel gebeuren; aangifte van het overlijden, rouwauto en eventueel dragers inhuren, contact met de locatie van de uitvaart, contact met de burgerlijke gemeente voor de begrafenis, een liturgie opstellen en laten drukken, rouwboeket(ten) bestellen bij de bloemist, foto’s door de fotograaf laten afdrukken etc.

En niet te vergeten alle afspraken met de familie uitwerken in een formulier en de kostenbegroting opstellen.
Heel wat ritjes naar de drukkerij, bloemist, fotograaf, locatie en begraafplaats volgen.

In de afgelopen twee weken besprak ik ook met verschillende mensen hun wensen voor de uitvaart en werkte hiervoor en wilsbeschikking en kostenbegroting uit.

Een andere dag bezocht ik een familie voor een gesprek enkele weken ná de uitvaart.

En op rustige momenten werk ik thuis aan mijn financiële administratie en heb ik contacten met leveranciers en collega’s om op de hoogte te blijven van alles wat er mogelijk is met betrekking tot een uitvaart.
Al deze facetten behoren tot het werk van een uitvaartverzorger !

Zoals iemand het laatst tegen me zei: “Werken als uitvaartverzorger moet je passie zijn, anders kun je dat niet doen”. Zo zie ik het ook, ik doe het met hart en ziel.
Het verdriet kan ik nooit wegnemen, maar ik kan wel proberen alle lasten te verlichten.

En wat is er mooier dan na een uitvaart van de familie te horen dat alles helemaal naar hun wens is gegaan en dat ze er zo goed op terugkijken. Dan is het voor mij óók goed !

(Foto: Jan Harryvan, uitvaart in scène)

 

 

 

Meer weten?

Ontwikkeld en ontworpen door Pro Sign Services